Artikler

Hvad er sets og legs i dart?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ser du dart på TV, er du helt sikkert stødt på begreberne sets og legs. Men hvad betyder de egentligt? Og hvordan tæller det i dartspillet?

Sets og legs er en vigtig del i professionel dart, hvor man ikke bare spiller ét spil, men mange over en kamp mellem 2 spillere. Nogle turneringer kører med begge dele, andre turneringer har kun sets.

Men hvad betyder legs og sets?

Legs

Et leg er et enkelt spil dart. Spilles der 501, vil vinderen af det enkelte spil, have vundet ét leg.

Sets

Et set består af en række legs. Så man spiller først til eksempelvis 3 legs, for at vinde et sæt.

Man kan sammenligne det lidt med tennis, hvor der spilles først til 6 partier, for at vinde et sæt.

Sets og legs i dartturneringer

Sets og legs bruges i professionelle dartturneringer. Legs er altid med i 501-turneringerne, og ind i mellem bruges der også sets. Ved VM i dart, spilles der eksempelvis sets, mens der til Premier League Darts kun spilles legs.

I turneringer hvor der kun spilles legs, gælder det om at nå først op til X legs. I Premier League spilles der først til 6 legs. Det kan også kaldes bedst af 11 sæt. I andre turneringer vil der komme flere legs til, jo længere man kommer i turneringen. Eks. først til 6 legs i indledende runder, 7 i semifinalen og 8 i finalen.

Spilles der sets, som ved VM, spilles der eks. først til 3 sæt. Det gælder altså om først at vinde 3 sæt, som hver består af eks. først til 3 legs. Hvert sæt består altså potentielt af 5 legs, hvis en spiller vinder sættet 3-2. Ved VM spilles der også flere og flere sets, jo længere man kommer. Ved sidste VM blev der eksempelvis spillet bedst af 13 sæt. Der skulle altså 7 sæt til at blive verdensmester i dart i 2023. Her vandt Michael Smith 7-4 over Michael van Gerwen i en episk finale, mellem to af dartsportens ypperste spillere.

Write A Comment