Category

Regler

Category

Cricket er et sjovt dartspil, som også kan indeholde en smule strategisk tankegang, da det ikke er helt uvæsentligt, hvordan din tilgang til det enkelte spil er.

Spillet er for 2 deltagere, men kan også spilles af 2 hold.

Men nu lidt om dart reglerne til Cricket.

Sådan spiller du Cricket dart

Helt overordnet set, går det ud på at score det højeste samlede antal point. Det gøres ved at lukke bestemte felter på dartskiven, så man kan lave point i disse felter. 

I Cricket dart er det kun numrene 20, 19, 18, 17, 16, 15 og bull (både grøn og rød) der skydes efter. Hver spiller har 3 pile pr. tur.

Nu gælder det om at lukke talfelterne, så der kan scores point i hvert af disse. En spiller kan lukke et tal, ved at ramme tallet 3 gange. Det kan gøres ved at ramme tallets single felter 3 gange, ramme en double og en single eller ved at ramme en triple.

Når et tal er lukket, ejer den spiller der lukkede det nu dette tal. Spilleren kan nu lave point, hver gang vedkommende rammer feltet, indtil modstanderen har lukket samme tal. Så i Cricket gælder det om at få lukket tal hurtigt, så der kan laves point.

Tallets normale point bruges. Så har du lukket nr. 20 og rammer en single 20 derefter, tæller den 20 point, D20 er 40 point, T20 60 point og så fremdeles for alle tallene der er med i spillet. Grøn bull er 25 og tæller for ét hit, mens rød bull tæller som double, og giver 50 point.

Det er også værd at have in mente, at man sagtens kan lave point på samme pil der lukker et tal. Har du skudt en single 20 på første pil, og dernæst rammer T20 på anden, har du lukket 20 og ramt 4 gange. Det hit efter 3 er pointgivende. Du får altså 20 point i dette scenarie. Den sidste pil giver nu også point for 20’eren, hvis du rammer igen. Manglede du kun ét hit, og rammer T20, er du på 5 hits, og dette scenarie giver dig så 40 point. 

Tal og bull kan skydes efter og lukkes i vilkårlig rækkefølge.

Når modstanderen også lukker tallet, er det helt lukket, og der kan ikke scores flere point i dette tal.

Vinderen af Cricket dart, er den der har det højeste antal point, når én af spillerne har lukket alle felterne. Ved pointlighed, er det spilleren der først lukkede alle felter, som vinder. Lukker en spiller alle tal først, men er bagud på point, kan vedkommende fortsætte med at lave point, indtil modstanderen har lukket tallene.

Sådan holder du styr på pointene

Det kan være lidt kaotisk at holde styr på lukkede og ikke-lukkede talfelter. Det er derfor smart at skrive ned løbende. Den mest udbredte måde at gøre det på, er at bruge dartspillets kridttavle (hvis det har det) eller et stykke papir. Skrive tallene ned i midten. Altså 20, 19, 18, 17, 16, 15 og Bull.

På hver side af tallene skal du lave 2 kolonner. Ét til point og ét til at holde styr på lukning. Første hit noteres som en streg /. Andet med modsat streg så der står et kryds X, og når feltet lukkes sættes en ring rundt om krydset. Du kan også bare vælge at sætte én streg pr. hit. 3 streger er så et lukket tal.

Nu er det lidt nemmere at holde styr på.

Download skema til Cricket dart

Vi har lavet et skema du kan bruge. Hent det her eller brug det på telefonen.

Taktik i Cricket

Modsat mange andre dartspil, er den taktiske del i Cricket dart, af afgørende betydning for udfaldet. For du kan jo både sørge for at sætte dig selv op til at lave point, men du kan i høj grad også drille modstanderen, ved at lukke de talfelter, du kan se vedkommende forsøger at lukke.

Og i og med at der må skydes for lukning i vilkårlig rækkefølge, kan der være mange spændende dueller i gang på skiven på én gang. Og en double eller triple kan vise sig meget afgørende.

Så du er nød til at tænke både offensivt og defensivt, når I spiller Cricket dart. Det er super sjovt, og giver et ekstra niveau til dette spil. 

Er du bagud på point, skal du ofte prøve at lukke høje tal, så du kan lave point her.

Er du foran på point, skal du måske i stedet forsøge at lukke tal, for at forhindre din modstander I at lave point.

Omvendt kan du også lave mange point, og så udnytte at din modstander har svært ved at lukke et tal.

Hvad der er det bedste, må du vurdere i det enkelte spil.

Variationer af regler i Cricket dart

Som i mange dartspil, findes der flere varianter, som I kan aftale at bruge. 

Spil ned i numerisk rækkefølge

Skal der lidt mere struktur på spillet, kan I aftale at spille med at skulle lukke felterne i numerisk rækkefølge. Så I altså begge skal starte med at skyde efter 20, så 19, 18, 17, 16, 15 og bull til sidst.

Alternative felter

I kan også vælge at spille Cricket med alternative felter. Så i stedet for de 7 normale (20-15 + bull), vælger I 7 andre felter. Aftal disse, lav en lodtrækning, eller skyd pile tilfældigt efter skiven, til I har 7 forskellige tal.

Kald skuddene

I kan også vælge at indføre at I skal kalde skuddene inden, så en spiller eks. skal sige 19, og så er det kun skud efter 19 der tæller.

Udelad point

Cricket kan også spilles uden at tælle point. I den variant gælder det om at få lukket tallene først.

Cut Throat Cricket

Cricket kan også spilles i en variant der hedder Cut Throat Cricket. Det vil typisk være hvis I er 3 eller flere deltagere, og ikke spiller i hold.

I denne variant får du ikke selv point, når du scorer i et felt du har lukket. I stedet får dine modstandere point, når du rammer.

Vinderen er den der først får lukket talfelterne og har færrest point.